Juiste Studie Selecteren

    Identiteit     StudieVormen     Concretiseren    

Studie Selecteren

Er zijn verschillende mogelijkheden om je te orienteren op een studie. Middels voorlichtingsdagen bij onderwijsinstellingen en beurzen voor studies.
Wanneer je al een hogere onderwijs studie gevolgd hebt zijn er mogelijkheden om bij je Human Resource afdeling te orienteren welke mogelijkheden er zijn, zoals hoe hoog het budget is voor een bepaalde studie en of er eventueel een regeling getroffen kan worden om een bepaalde studie te volgen, zoals een MBA.
Als je nog niet studeert dan is er een mogelijkheid om op familiedagen voor eerste jaars studerende van hogescholen en universiteiten te bekijken wat een bepaalde opleiding inhoudt, zodat je kan zien wat je broer of zus studeert. Verder wordt er voorlichting gegeven door studenten bij het voortgezette onderwijs door bijvoorbeeld een oudere jaars student. Door sommige instellingen worden er buddy systemen ingesteld om een scholier te begeleiden naar een studie van desbetreffende instellling van de buddy student.
Er zijn verschillende mogelijke afwegingen om tot een verstandige keuze te komen. Het wordt wordt steeds belangrijker om direct een juiste studie te selecteren aangezien het tegenwoordig steeds moeilijker wordt om je studie te financieren.

Identiteit

Wanneer weet je exact wat je wilt doen in je leven en weet je wie je bent; je identiteit. Als je ouders en je broers, zussen en andere familie leden studeren of hebben gestudeerd dan is het iets makkelijker om tot een keuze te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld vertellen wat ze hebben gedaan en waarom ze studeren. Treed je in hun voetsporen van je familie of ga je een eigen weg. Als je iets studeert wat je graag doet, of zoals anderen zeggen, met passie dan zal je met grotere kans daarin excelleren. En dus makkelijker een leuke baan te vinden.
Het is wel natuurlijk makkelijker om te weten wie je bent om te bepalen welke studie je het beste kan selecteren, dus jouw identiteit met jouw eigenschappen en jouw karakter. Om van de gebruikelijke methode af te stappen, is je identiteit alle handelingen die je verricht hebt; jouw eigenschappen. Hoe meer handelingen hoe meer je identiteit convergeren naar een gedefineerde definitie van standaard identiteit. Hieruit volgt passende mogelijke studies en daarbij passende mogelijke professionele beroepsuitoefeningen. Het valt nog te bezien of jouw geselecteerde studie en carriere loopbaan nog past in de loop van tijd.
Wanneer je al een baan hebt of net een studie hebt afgerond kan je als je het nog niet weet kan je een paar maanden tussen uit als een sabbatical, om bijvoorbeeld te gaan reizen of te gaan werken.
Je kan dan alvast bedenken wat je wilt, door onder andere jezelf de volgende vragen te gaan stellen. Welke studie of studierichting ga je selecteren en hoe ga je wonen. Thuis, in een studentenhuis of elders. Welke studie vorm kies je? Je kan bijvoorbeeld regulier voltijds, deeltijd of duaal studeren. Zo zijn er nog meer zaken waar je over moet nadenken. Ook zal je moeten nadenken over hoe je je studie moet bekostigen.
Verder in deze artikel de mogelijke manieren om je studie te doen en de kosten hiervan.  •  2 Oktober 2022

    3.223.3.251